Bitva u Štěrbohol – aneb Svojsíkův závod 2017 ORJ Praha 2

„Co to bylo za ránu?“, ptali se jistě obyvatelé Hrdlořez jednoho sobotního rána. „Znělo to trochu jako výstřel z kanónu, ale to jsme se asi museli přeslechnout.“ Nepřeslechli, asi totiž netušili, že právě kousek od jejich bydliště v sobotu 22. dubna vzplála vzpomínka na 260 let starou historii, kdy se v těchto místech uskutečnila bitva u Štěrbohol.  Tehdy zde vojsko habsburské monarchie očekávalo útok pruské armády.

Dnes se zde neprolévalo tolik krve jako tenkrát….ačkoliv. V rámci obvodního kola Svojsíkova závodu, si zde skautské družiny mohly vyzkoušet jednotlivé prvky tehdejší bitvy a mnoho dalších dovedností. A bylo to doopravdy pestré.

Vše odstartoval výstřel habsburského vojevůdce. Pak již bylo nutné pustit se do bitvy jednak s cizími vojsky, ale také s vlastním umem, odvahou a chytrostí. Nejprve bylo potřeba zřídit si ležení – stanový přístřešek a před ním ohniště na vaření. Kdo má hotovo bez dlouhého čekání vyráží vstříc markytánce. Zde dostává potřebné vybavení k bitvě – hlavně mapu bitevního pole, kde bude potřeba obejít místní bitevní stanoviště v předepsaném pořadí a prokázat zde, že dlouhé přípravy nebyly marné. Jako poslední dává markytánka každému členu družiny vajíčko. Pozor je potřeba všechny bez újmy pronést celou bitvou a vrátit se s nimi zpět do základního ležení. Jakmile mají družiny (vojska) vše, mohou vyrazit na cestu.

Zde je čekalo několik těžkých úkolů, ve kterých prokázaly zejména – orientaci v terénu, znalosti zdravovědy, vlasti a skautingu, přírody. Vyzkoušely si svoji zručnost, všímavost, popasovaly se s obratností, ale také měly možnost naládovat pravý kanón, a nakonec z něj vystřelit na nepřítele. Vše doplnila krkolomná plavba po místním rybníku pro zásobu soli.

Kdo vše splnil a vrátil se v pořádku do základního ležení, dlouho marně nelenil. Bylo totiž potřeba uvařit donesená vejce, která když se posolila solí vylovenou z rybníku, dala dohromady chutnou krmi – a tou by nepohrdl žádný císařský voják.

Za veškerá svá snažení získávaly družiny v průběhu bitvy body. Ty byly nejvíce potřebné k co nejlepšímu umístění v závodě. A jak to nakonec dopadlo?

V kategorii skautek se na prvním místě umístila družina Volavek z Přístavu Jana Nerudy, oddílu Zlatá kotva, druhá za ní skončila družina Sedmikrásek ze Střediska bratří Mašínů, 106. oddíl Ginkgo.

V kategorii skautů poté zvítězila družina Jaguárů ze Střediska bratří Mašínů, 160. oddíl Ginkgo, druhá se za ním umístila družina Káňat ze Střediska Polaris, 35. oddíl Práčata.

Všechny tyto družiny budou zastupovat náš obvod Praha 2 na Pražském kole Svojsíkova závodu, které se uskuteční 3.-4.6.2017 v Měsíčním údolí. Nakonec ale ani družiny, které na postup nedosáhly, nemusely tolik smutnit. Bodové rozdíly byly mnohdy velice těsné, a navíc si odnesly zážitky z připomínané místní historie.

Postupovým družinám tedy držíme palce v dalším kole a u toho obvodního zase za dva roky ahoj.

Jirka Fejt – hlavní rozhodčí závodu

FOTKY Z AKCE NAJDETE ZDE:

Slimák, okres Praha 2 : https://goo.gl/photos/DcHLKr9q32RXZRNF8

Šmoula, stř. Polaris: https://drive.google.com/drive/folders/0B2XbPssS89I3TC1EdTh3d1FvZnM

Cyrano, středisko Bří Mašínů: https://goo.gl/photos/QAmf2Z7jDbHrSvcz7

Výsledková listina